torsdag 6. mars 2008

Badstu

I dag er det meldt storm i Trøndelag, og her blåser det ille, om det er storm styrke vet jeg ikke, men det er en fin dag å blogge på :-). Jeg tok bilder av badstu mellom lassene i siloslåtten en solværsdag, og disse passer det å ta frem nå synes jeg. Tanken var å bruke dem i bloggen en vinterdag, men det har drøyd. Ellens skole skal ha lavvotur i dag, og vi fant frem gamasjer og div, men skjerf glemte vi, så jeg tenker på det i vinden. Får håpe det går bra!

Her er i alle fall badstu på Groeggbakkan(klikk på bildene, og du får se dem større):

Rugekassen har veltet rundt, og barna har lekt der oppe, derfor henger rundballenett mot mønet. Sommerfølelsen sitter i alle fall i bildet, og jeg tror jeg luller meg inn i den idag, hvis jeg klarer det...

Døra er lav, og man må bøye seg, jeg tror få voksne kan gå rakrygget inn.

Dørstengselet er enkelt, og som det alltid har vært.


Her er "komfyren", bare stein i den.


Her ser man benkene rundt peisen, langs tre vegger og i to etasjer. Her tørket man bl.a. korn til maltølproduksjon. Det er laget øl på gammelmåten med humle, gjester(gjær), og korn en gang i løpet av min tid på gården. Da var bestefar mentor, mens morfar skulle lære det, og prosessen er dokumentert med videokamera. Badstu fungerer i alle fall. Og ølet, tja, delte meninger, men interessant ;-)


Her sees redskaper og kornrester i benken.


Her er benken på andre siden. Ovnsplata av stein sees ned til høyre.


Redskaper...


Til sist har vi taket, her henger snorer, og det har nok hengt bl.a. kjøtt til tørking og røyking i disse.
Nå man fyrer i badstu så siver røyken ut, og hvis man ikke vet hva som skjer, kan man tro badstu holder på å brenne ned.


Mona

2 kommentarer:

Einar sa...

Et slikt hus har jeg aldri sett før, utrolig interessant, dette må vel være vernet?

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Nja, det er vel det nå, siden det offentlige spyttet i midler til vedlikehold/restaurering for noen år siden. Jeg er usikker på hvor alminnelig slike hus var, men det vet sikkert noen andre her på gården. Jeg tror ikke det er flere igjen her i bygda lenger.