onsdag 26. mars 2008

Litt forskjellig

Må starte dagen med å si at jeg er jordmor og psykisk støtte akkurat nå. Jeg får ikke gå langt, uten at Kitti blir urolig. Så jeg sitter med pc foran tv og drikker kaffe, mens Kitti ligger i en kasse med gamle laken, og maler med sin førstefødte. Innimellom har hun rier, og da skjelver hun litt samtidig som hun aker seg rundt i kassen liggende. Hun er så kjærlig med den første, holder rundt den og inntill seg.

Ellers var jeg på studietur i går, reiste med fly fra Værnes til Sandefjord. Vi fikk høre interessante foredrag fra både Fylkesmannens Landbrukskontor i Vestfold, og fagpersoner innenfor demens. Denne turen dreide seg nemlig om IPT og demensomsorg. Mye tyder på at IPT tilbud forsinker demensutviklingen, og at det har positiv effekt på demente i en tidlig fase. Bøygen er det økonomiske for kommunene, men de er lovpålagt skikkelige tilbud til demente. Det jeg syntes var ekstra oppløftenede med turen var at det var stor overvekt av fagpersoner fra demensomsorgen.
Vi var også på to gårdsbesøk, med tilbud til demente, et i Horten som hadde holdt på noen år, og et i Larvik som var nyoppstartet. I Horten hadde kommunen faktisk sendt ut brev på eget initiativ og søkt etter interesserte gårdbrukere...
Tallene viser foreløpig at IPT er en vinn vinn situasjon for alle parter, med at pårørende får et tilbud de med god samvittighet sender sine kjære til, institiusjonsbehovet utsettes, og kummunene sparer penger totalt, med at effekten fra IPT er positiv, både med hensyn til demente, og deres pårørende som blir avlastet. Og mer aktivitet på bygdene. Vestfold er et foregangsfylke angående IPT, ikke bare i demensomsorgen, men også tilbud til andre, det være seg skole, barnevern, folk med nedsatt funksjonsevne, psykiatri osv.

Her er en smakebit fra påska vår:
Hundene fikk prøvd seg som trekkhunder, Arkus til venstre, de er urutunierte på dette, dessverre, det blir nedprioritert. Sparken er derfor fin, så får de hjelp også, samt at jeg leide i tillegg. Buffy elsker det, mens Arkus er litt usikker, han er såpass følsom og flink i band at dette blir det motsatte av hva han har lært. Men bare på denne turen gikk det bra etterhvert. Det vises godt hva mye pels gjør med hunder på dette bildet. Jeg skal ikke legg skjul på at Buffy har et tillegg som må bort nå, men Arkus er og ser vanligvis mye bredere ut en Buffy. Bare at nå er hun i full kraftig vinterpels enda, mens han er helt avrøytet...
Her hadde Ellen sin drømmedag, vi besøkte Nøkletroll på Hølonda, og hun hadde forberedt en pose godbiter til han og hans venninne May.


Og vi hadde med hundene og gikk en tur mens Ellen red. Nøkle er 19 år nå, men mener selv han er ung, og oppfører seg deretter :-) Sånn skal det være!


Mona(som følger riene, det er bare en unge enda)

2 kommentarer:

ellinor sa...

Hoppas allt går bra och att det finns kort på små kattungar när jag loggar in i kväll:))
Håller tummar och tår, heja Kitty!

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Hei!

Bilder skal bli, når alt er over
:-)