fredag 2. mai 2008

For lite mat i verden!


Adressa har en artikkel i dag, hvor forskere sier noe kontroversielt, nemlig at økologisk produksjon må vike til fordel for å produsere mest mulig mat!


Jeg synes det er vemodig at man setter økologisk opp mot konvensjonelt allerede nå. Det er å skape unødvendig gnisninger mellom produsenter, og å skape tvil og forvirring blandt forbrukerene. Det får så være hva vi "alltid har visst".


Jeg har også lenge ventet på at folk skal få opp øynene for hvilke utfordringer verden står overfor, liksom gledet meg til en triumf; "nå skal dere få se, hva var det vi sa!", men følelsen er vemod her også.

Nå kommer vi dit, og jeg tror jeg er på trygg grunn når jeg velger å sette dette i bloggen:

Min tanke er at verden, og Norge med, må først og fremst se til å utnytte all den mark som kan utnyttes, og i de områder hvor det er begrensede valg på hva som kan dyrkes, må det dyrkes det som er mulig. I områder hvor valgene er flere får variasjonene til kostholdet produsereres.

Bildene er fra gården vår i fjor sommer, en bratt tungdrevet jord, konvensjonell
produksjon. Jorden er ikk utarmet, og dyrene er tillitsfulle...

Mona

5 kommentarer:

Kubonde sa...

Forskjellen på økologiskg og konversonet jordbruk er mindre i tropiske strøk enni Norge, der kan kunstgjødsel utarme jorda hvis det brukes uforsvarlig. Vann er ofte et større problem likeså dårlig styring av landet. Med det mener jeg at mange fattige land ikke har noen vernetoll på importen som gir eget jordbruk forutsigbarhet. Det er tragisk når eks Afrika ikke er selvforsynt med mat fordi rike land har dumpet overskuddsproduksjon på verdensmarkede og dermed har konkurert ut enkeltes lands jordbruksproduksjon. Nå stiger prisene fordi de har vært for lave men produksjonen klarer ikke å følge etter i samme tempo.

GÅRDSLIVBLOGG sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
GÅRDSLIVBLOGG sa...

Takk for kommentaren, noe av det du sier visste jeg ikke, så supplementet var kjærkomment :-)

Ellinor sa...

Intressant läsning och man blir så smått uppgiven över kapitalismen och dess maktfaktorer.
Jag såg för en del år sedan en dokumentär om just matproduktion och färskvaror (frukt, fisk, kött etc)där man dumpade stora mängder(alltså man slängde det på soptippen typ!) för att just hålla priserna uppe(!).
Att angripa den ekologiska odlingen är förkastligt, jag är övertygad om att det inte är hela sanningen.
Jag siterar författaren Gunnar Westrin ""Naturen är ett njutningens tempel och inte en roffares marknad" Det kan inte sägas bättre!

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Jeg så også den dokumentaren, eller i alle fall noe lignende. Og det er klart at dette skaper mistro til det meste. Og det føltes helt meningsløst så lenge folk sulter i hjel.
Jeg skjønner ikke at det ikke er mulig å gi mat til land hvor folk sulter i hjel, og samtidig hjelpe deres egen matproduksjon opp å gå? Det er jo så mye som er mulig.
Men i enkelte kulturer så evner ikke folket å tenke langsiktig, og da misbruker de evt økonomisk støtte. Så det er vel ikke så enkelt som det høres.