søndag 15. juni 2008

Hestetrening (og gymnastikkfaget)

Anki trening i helga, hestene overnattet i Stall Zaana i natt, det var to økter i går og en i dag. Vi har stort utbytte av treningene med Anki, Ellen storkoser seg, og det gjør tydelig Katja også, de to er sammenkjørt og kommuniserer godt, så jobben deres er å trene på å få opp magen på Katja, dermed ryggen og så er de i gang, og det funker. Katja har plutselig ikke for kort og tykk hals, feilen ligger i at man lærer å tvinge hestens hodet ned før bakparten er i gang, ikke rart mange hester sliter med spenninger i kroppen...(for meg, som har stått både midt i og mye på sidelinjen, så fikk jeg bare en bekreftelse på mine tanke enda en gang).

Og Tupsi da, vel hun var jo eksemplarisk på Berge fredag, men i helga skulle hun teste oss. Og det må vi regne med. I går fikk hun det for seg at hun ikke skulle passere på ett bestemt punkt på banen. Protestene kom i form av vridninger, litt bakutsparking og småbukk. Men Ingebrigt får ikke panikk og Tupsi måtte gi seg, men ikke uten flere runder med protester på samme punktet. Ingebrigt vant en viktig seier under Ankis undervisning. I dag startet det bra, men så fikk hun det for seg å protestere på samme viset i andre enden av banen, der var det ok i går...
Etter en del om og men vant Ingebrigt igjen, og vi har kommet mye lenger, for tempoet er mye jevnere både i skritt og trav. Tupsi tar seg mentalt ut når hun blir overvunnet, men dette vil rette på seg etterhvert. Jeg er kjempestolt av Ingebrigt, jeg holder pusten og knyter magen når jeg ser på de verste basketakene, men han takler dette på beste måte.

Og så må jeg utrykke litt frustrasjon over skolenes retningslinjer i forhold til vurderinger i gymnastikken. Og jeg er klar over at skolene har regler å gå etter. Men gymnastikkferdigheter vurderes ut i fra dyktighet i div. vanlige idretter, men da utvalgte! Ikke etter innsats.
Jeg mener det er meget betenkelig urettferdig. En elev som trener ballspill flere dager i uken vil naturlig nok bli god i ballspill. Men hva med de som rir og ikke spiller ball? De får ikke vist frem sine ferdigheter! En god fotballspiller kan være et talent på hesteryggen, men øver han ikke vises det heller ikke. En rytter kan være et fotballtalent, men øver han ikke så vil det ikke blomstre. Fotball er lagspill, og det er også ridning, spiller du ikke på lag med hesten så kommer du ingen vei, men du må i tillegg være kaptein uansett, det må ikke fotballspilleren! (Og den som tror at det å ri er å være passasjer, vet ikke hva det dreier seg om).

Innsats og fremgang er det som burde telle i vurdering av gymnastikk, noe annet er blodig urettferdig!

Mona

2 kommentarer:

Ellinor sa...

Håller så fullständigt med dig! Usch vilka dåliga minnen som finns från gymnstiklektioner där allt gick ut på att prestera..(jag har varit bollrädd sedan jag var småunge.. men spela boll det var man tvungen... sen plockades det ut två stycken som skulle välja lagen... tänk så hemskt för de som blev valda helt till sist... gissa vem som var bland de sista att bli vald... jag blundade ju när bollen kom susande..!)
Det borde vara viktigare att skapa gledje i förhållande till att nyttja kroppen aktivt, och inte focusera på prestationer..

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Kan ikke være mer enig Ellinor!
Jeg har vært i sånne sko som deg ser jeg.