torsdag 30. oktober 2008

"Litt om alt" ;-)

Håper det gikk bra med "Litt om alt" i går.

Og nå skal jeg skrive litt om alt:

Her har det vært frost i flere dager nå, et glinsende skinn på marken i sola. Har dekket til de plantene ute som krever det. Jeg bruker bare hagerask til det jeg, og så triller jeg det vekk til våren.


Fjøset begynner å gå lettere nå. Kalvene begynner å bli store og det forenkler måten å gi melk på, de får det i en renne. Og de eter kalvekraftfor og fint høy. Og det er lenge siden det har vært noe ekstra med melkingen, som råmelksperiode. Småkalver og råmelk gjør fjøsstellet lengre. Og hos oss er det intensivt. Nå er det en ku som enda ikke har kalvet. Den fikk en ekstra sjanse, selv om det drøyet før den ble drektig. Det er en vakker, trivelig ku med mye kvalitetsmelk, vi måtte forsøke å ha henne en stund til. Dette var noe av det jeg syntes var vanskelig å akseptere da jeg kom på gård. At kyrne ble utrangert fordi de ikke ble gravide, men selvfølgelig, det blir enda dyrere å produsere mat hvis alle tomkyr skal gå på stas.

Hadde møte tirsdag kveld, en liten gjeng som planla Løkken-utstillingen for elghunder. arr. Sør-Trøndelag Elghundklubb. Midt i møtet ropte min bedre(? ;-) )halvdel; "ta på deg en gammel jakke og kom i fjøset". Ja, det er faktisk en del av bondelivet, 24 t vakt. Ei ku var løs, ingen dramatikk, men det blir utrolig tilgriset hvis kua får herje fritt lenge. De er eksperter på å trå og skite der maten ligger servert...

Men nå begynner det å hende så ofte at jeg tror det er på tide å skifte ut visse deler i fjøset. Fjøset er i ok stand det, lettvindt innredet også, men noe er og blir slitedeler.


Skal hente Ellen etter skoletid, og nedover til Orkanger. Ellen skal ha ny vinterjakke, den fra i fjor er for liten. Og hun fryser i sin allværsjakke stakkar. Vasket en forholdsvis ny hestejakke med god plass til en fleezegenser under. Så hun berger vel til vi kommer oss på butikk.


På Orkanger skal bilen til en sjekk, vi har en strømtyv der inne et sted, de skal sjekke bilen i morgen tidlig, fordi de vil den skal være kald når de sjekker. Og jeg får låne en bil hjem. Håper å få igjen bilen til vi skal til Steinkjer i morgen. Skal ha med hestene på trening på Solheim ridesenter, det kommer en svensk westerntrener, Anders Josefsson, som vi ikke har hilst på før, Trøndelag Western Riders arrangerer. Spennende. Og så skal vi kose oss sammen med mormor og morfar. Koselig.

Vi gleder oss :-)

Mona

2 kommentarer:

Litt om alt sa...

Takk for omtanken, Mona!Det varmer :)
Har akkurat kommet inn døra, og det viktigste er jo å oppdatere seg her må vite!
Klem

Marie sa...

Ja ein er aldri heilt trygg sjølv om ein har fri når ein driv gard, det veit eg ALT om du, hehe. Sant som du seier at fjøset ikkje ser ut når dyr har kome laust. Og det er ikkje berre kua som er laus som grisar, dei andre ser at det er noko ekstra på ferde og står og vrir seg og skitnar til i båsane sine. Her hos oss har kjøtfekyrne kome på plass i fjøset. Nokre av dei hadde aldri stått på bås før. Dei var litt nervøse dei første dagane, men dei roa seg snart.

Ha ein fin kveld :)