tirsdag 24. februar 2009

Litt forskjellsprat

http://www.youtube.com/watch?v=ceScNvvfbaQ(Problemer med opplasting av videoen, derfor link)Siden jeg er i gang med landbruk, fikk jeg lyst til å vise hvor store forskjeller det kan være mellom produsentene.I videoen ovenfor er det flat vulkanjord uten stein som pløyes, effektiviteten blir kjempestor med 17 plograder i slengen og høyt gear. En umulighet i Norge. Vi har bakkelandskap der denne plogen ikke gjør gagn, og det meste av flatjorda er enten full av stein, eller myr.Små og mellomstore ploger, og krypefart er det som funker. Altså; naturen er konkurransevridende, i høyeste grad. Betyr det at vi da skal legge ned alt som er inneffektivt og stase på flatmarka på kontinenetet? Noen sier ja, mange sier nei men at vi kan effektivisere og rasjonalisere norsk jordbruk. Javel, tenker jeg, men blir jorda mer lettdrevet av det? Kan en bonde som har kjøpt opp all matjorda i en kommune effektivisere med å kjøpe en slik plog som på videoen? (Nå var dette riktignok ekstremt raskt, men dog.) Sannheten er selvfølgelig at han bare mangedobler arbeidstimene på gården, for tungdrevet jord er og blir tungdrevet jord!Så hvor rasjonaliserer vi? Jo, i fjøset, men det er jo bare en liten del av det å drive gården. Og med robot så er du mindre avhengig av tidspunktet du går i fjøset, men tidsbruken må være der. Det er mye som skal følges opp i denne fjøsdataverdenen, og dyrene skal ha generell tilsyn der også.Nok om det, poenget med innlegget var å si at om man rasjonaliserer og effektiviserer Norsk landbruk, så kan det ikke konkurrere med effektiviteten i flatt, tørt landskap. Vi kan derimot konkurrer på sunn produksjon. Det gjør det bare ikke billigere.In fact, en gård er ikke en gård i samme bygd en gang, en selvfølge for innviede, men ikke for andre. Et eksempel er her, vi er heldige og har verdens beste utsikt, (men den blir man ikke mett av), men bønder som er vokst opp på litt flatere jord, kvier seg veldig på å slå gress i bakkene våre. Kommer det derimot en som er vant med bakker, og vet å legge opp kjøringen riktig, så ser han ikke mørkt på det.Poenget med dette? Jo å fortelle at ikke en gang alle bøndene forstår hverandres utfordringer...Men betyr det at verden ikke trenger norsk mat da? Jeg tror verden trenger all mat den kan produsere og mer til, og hadde ikke kapitalismen vært styrende, men medmenneskeligheten, så ville ikke mat blitt dumpet, men spist opp. Det finnes ikke overflod av mat... men maktens sentra tenker..., tja, hva tenker de?Her er bilder fra høstens pløying hos oss:
Liten plog, men jorda er ikke enkel, her er det ikke bratt, men bløtt...


Mona

5 kommentarer:

Ellinor sa...

Du stora värld, såg ut som ett ufo den plogen!(ja, alltså den på videon:))
Det är likt sig i alla brancher tror du inte(?) att "kollegor" har så olika förutsättningar att förstå varandra ..
Här ställs det värkligen på sin spets!

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Helt klart så er det litt sånn i alle bransjer. "På seg selv kjenner man andre" er et velkjent ordtak, men det er noe men egentlig skal være forsiktig med.

Jeg setter det på spissen her ja, det finnes alle gradene i mellom, men poenget er ikke å sette bønder opp mot hverandre,det er å forsøke å få et budsap ut til alle som tror at mat er en selvfølge.

"Alle" har en mening om hvordan landbruket skal drives, og de mest medievante er ikke lite beskjedne i sin "viten".

Altså, økonomiguruene later til å tro de har løsningene på et meget viktig og sammensatt felt som mattilgang, på en så idiotisk lite ydmyk måte. Omtrent som at jeg skulle stilt meg over et operasjonsbord og fortalt hva kirurgen skal gjøre for at pasienten skal overleve...

GÅRDSLIVBLOGG sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Ellinor sa...

Oj då Mona, två gånger:D Det här brinner du för:DD (förlåt!)

Men jag känner att det är något mycket viktigt som du berör här ..

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Haha, det så jeg ikke, tar bort det ene nå :ODD

Og ja, jeg brenner for det.