mandag 23. februar 2009

Økologisk? Konvensjonelt?


I dag melder TV2 nyhetene at økologisk produsert mat hverken er sunnere, mer miljøvennlig og dyrevennlig enn konvensjonelt produsert mat, bioforsk har funnet ut at er en myte!(!!)

Ja, ingen overraskelse for oss som driver i bransjen faktisk, vi har visst det lenge, og sagt det sånn forsiktig, men man vil jo ikke tråkke på ideologiske kolleger, vil man?

Media lager mange "sannheter", og tilbakekaller "sannhetene" like fort. Og vi? Vi lar oss lure, kjøper aviser, leser og tror. Om att og omattatt.

Hvor mye tror dere blir skrevet i tabloider og andre aviser, med bare en overflateskumming av fløten for tilfredsstillelse fra avisenes selgeravdeling? Jeg blir alltid oppgitt over det som skrives, kan nesten ikke engasjere meg, man risikerer bare høyt blodtrykk og søvnløshet av elendig forenklet og intetvitende journalistikk, og de bryr seg ikke med å grave i de virkelige utfordringene verden står overfor. Det blir vel for tungt... (Men det er viktig at det finnes organer som opplyser og holder folket orientert?)
Vil dere tenke økologi? Kjøp KORTREIST mat!

Mona

5 kommentarer:

Per-Kaare Holdal sa...

Ja, var det ikke slik som vi forventet? Det er så alt for mange som hiver seg på en bølge...

Også her gjelder sunt bondevett og sunn fornuft. Helt enig med kortreist mat! Det bidrar også til miljøet.

Ellinor sa...

Så skrev jag ett långt engagerat inlägg .. poff borta:(

Nåväl, det var väl meningen jag skulle skriva kortare:)
Snabbt, jag håller inte med Bioforsk, men så tror jag inte heller att djuren är de som skapar obalans med sina utsläpp ..

För många och åter många är närproducerat något som ingår i principen ekologisk tänkande.

Som konsument kan "ekologisk" stämpeln innebära en fälla tyvärr. Det bottnar oftast i att de stora producenterna har anammat att "ekologisk" säljer ..

För många konsumenter innebär ekologisk stempeln att man kan välja bort E-nummer, aromer etc som tilsätts så att säga alla halvfabrikat (man måste dock fortfarande kolla innehållsförteckningen ..). Storproducenterna är så smarta att man till och med numera opererar med två olika Krav märkningar .. med så liten text så det nästan är omöjligt att se skillnaden.

Nu tror jag ju inte att storfe och lax blir bättre om man utfodrar med ekologiska spannmål .. snarare tvärt emot(!)
Men gott endå att kunna välja bort de djur som utfodrats med genmanipulerat foder(GMO, och kött som har behandlats med smakförstärkare för att det är så processat).
Sedan finns det säkerligen konventionella jordbruk som anammar allt vad "ekologisk" står för med hänsyn till djurhållningen, allt är mera nyanserat än svart och vitt ..

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Jeg tenkte nok at dette engasjerte deg ja @;o)
(Bra så er det ikke bare meg som får skrivekløe innimellom...)
Jeg tror ikke vi er så uenige Ellinor.
Jeg tror med hånden på hjertet, at ingen med en ørliten kontakt med landbruk i Norge, overhodet tenker genmodifisering når de tenker konvensjonelt landbruk. Vi er kontrollert opp og ned og i mente. Det er såpass at vi synes påholdenheten angående penicillin er i sterkeste laget. Selv om vi er sterkt i mot penicillin som forebyggende.
Det du står for er noe jeg liker, og ikke ser på som truende.
Men ren økologsik ideologi, altså bort med alt det konvensjonelt NORSK landbruk står for i dag, er truende. (Ikke det at jeg tror tilsvarende svensk er dårligere).
Årsak: Hvis alle munner skulle mettes i dag, har ikke verden nok mat. Med økologisk ut i fingerspissen, altså ingen kunstgjødsel og sprøyting, så vil vi snart ikke mette den vestlige verden heller, mens verdensbefolkningen øker... Og i norden er vi heldige, for vi trenger forholdsvis svært lite sprøyting pga klimaet.
Hva neste ledd angår, foredling og E-stoffer, så kommer du til en annen fase i mine øyne. Og her er noen e-stoffer virkelig skremmende, men rødbeter er et e-stoff som sminker rødfargen på blandt anner kjøtt, og det skremmer ikke meg. Men når det er sagt, så går jeg ikke etter rødest mulig råvare da ;-)
Annet, som dyrevelferd; her er det ikke bare idyll når økologiske kuer vasser i mudder til buken om vinteren fordi norsk landskap er norsk landskap. Og vi har saker og ting som kunne vært bedre konvensjonelt også. Omtrent som i helse- og omsorgsvesenet: bedre tid og plass til hver enkelt.

Ellinor sa...

Tror inte hellre vi är så värst oeniga;)
Men jag ser rött när jag tänker på EU och alla påbud som gjorde att många kobönder fick lägga ner här i Sverige för några år sedan. Välhållna jordbruk i mina ögon.
Det finns bra och dåliga konventionella gårdar, lika så ekologiska. Vanvård av djur blir ett kapittel för sig, något som ger mycket att önska här i Sverige .. Tyvärr får det gå tidevarv innan anmälningar tas på allvar:( Och att det endå skall få gå så långt att folk ser och anmäler är än värre.
"Ekologisk-debatten" är bra, det får förhoppningsvis inte minst (önsketänkande?) upp ögonen på flera människor, kring den otroligt resursslösande transporten av matvaror åt alla världens hörn.
Jag förstår att det är önsketänkande med sätrar, gräsbetande kor och inget konstgödsel ... Men att konsumenter börjar ifrågasätta maten de äter och ställa krav, det är i mina ögon mycket bra!

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Vi er utrolig enige skal jeg si deg :-)
Jeg ønsker også at folk engasjerer seg i matproduksjon, forståelse for hva det handler om er mer viktig enn noen gang.
EU er kapitalisme og kynisme og markedsmekanisme, altså uforenlig med primære og elementære ting. Jeg har full forståelse for at du ser rødt med tanke på EU's virkning i Sverige, og jeg kjenner det knyter seg i magen på at Norge kan gjøre samme mistak.