mandag 28. september 2009

Fugleliv sent i september?

I dag har jeg hatt en spennende telefonsamtale, så vi får se hva fremtiden bringer :o)

Stabburet skal brukes denne uka, så jeg har ryddet og vasket. Det er fint vær for sånt, i dag har vi hatt både sluddbyger og haglbyger! Syntes synd på hestene der nede på enga, så Ellen hjalp meg, og vi stengte dem inne under stabburene en stund, med tråd. De fikk høy, og tørket litt. Og så hadde vi på dem vanntette dekken med godt fór inni. Så nå har de det varmt likevel. Det er virket som de satte pris på omtanken. Jeg vil ikke bruke dekken for ofte, for jeg vil hestene skal ha god og isolerende pels til vinteren. Men nå synes jeg det er best for dem likevel.

Lurer fælt på når vi skal få litt bedre vær over en lengre periode snart, det har jo regnet i ett sett siden først på juli. Bare noen timer med oppholds dann og vann. Lurer på hvor alt vannet kommer fra også jeg, fordamper HELE stillehavet tro?

Så er jeg litt betenkt over utspillet til ornitologene angående båndtvang på katt, eller i det minste bjelle, for å spare småfugler. Vi har katter for kos, men også praktiske årsaker. De holder det nesten rent for smågnagere også, og det er nyttig. Alternativet er å legge ut gift, er det bedre for miljøet da?
Av fugler har jeg kun sett gråtrost og en og annen meis som måltid. Spesielt trosten har vi vel råd til å ofre en og annen av?

I tv-innslaget sto en fuglevenn å lyttet etter fuglekvitter, man skulle tro at innslaget var godt beregnet til denne årstiden for mest mulig dramatikk, nåværende årstid tatt i betraktning.
Jeg hørte ikke mye kvitter i dag jeg heller, men jeg husker under første siloslåtten, jeg satt å ventet ved silobygget, og lyttet til alle de forskjellige fuglelåtene, samt at jeg fulgte med på låvesvalene som alltid har reir på låven. Det er da yrende liv i fuglene på rette årstiden!

Låvesvalen er truet har jeg hørt, men kattene har aldri kommet hjem med en eneste en i kjeften. Sent i sommer satt det fem-seks undgdommer(svaler) på rekke og rad i takrenna på låven, de øvde seg på flyging og ventet på mat. Ornitologene er bekymret pga av alle fjøsene uten låver, fordi låvesvalene ikke finner hus. En av disse mennene er godt innvolvert i rovdyrvern også. Det er en konflikt i seg selv, ha bønder for å redde mye av smålivet som er knyttet til kulturlandskapet, mange arter.
Eller skvise bønder for et-par tre rovdyrarter?

Jaja, den enes død, den andres brød.

Mona

2 kommentarer:

Maud sa...

Vi fick meddelande från vår hyresvärd att hundar och katter måste vi ha i band.Det kan man förstå för katterna orenar i barnens sandlådor.Men att ha katter i band på landet är ju löjligt.Så många katter kan det väl inte vara så att det blir lite småfåglar kvar. Men neröver Europa skjuter dom ju fåglarna och fångar dom med nät när de flyttar från Norden till sina övervintringsställen.Bättre att arbeta för att inte fåglarna skjuts därnere.
Hälsningar Maud

Trultemor sa...

katter i bånd og katter med bjelle...
hm...nei, katten er et fritt og selvstendig vesen!
Men det er jo mange hjemløse katter da, de får kanskje ta dem først. Så får man heller ha halsbånd/chip for katter som har et hjem

ha en god dag:)