fredag 25. september 2009

Kalvekaos :o)Endelig en rolig formiddag, koser meg med kaffekoppen, morgenstellet er ferdig for en god stund siden, så jeg har lest aviser på nett, til en god frokost. Planen i dag er å ta en telefon, fli litt rundt vasken på badet, og gjøre klart til IPT helg. Helgehandel og hente gjester utpå ettermiddagen.


Min jobb i fjøset denne uken har vært fóringen. Vanligvis er det jeg som melker kyrne, disse kalvene er en tålmodighetsprøve. 30 kalver som skal ha melk. Det er likevel ganske lettvindt i her i fjøset. Vi har faktisk fått tre sett med tvillinger i år. Og de siste to parene er de yngste kalvene.

Det aller yngste paret låner ponniboksen og har drikkekar med tåtesmokker. De får råmelk enda og er sååå flinke, de to første målene fikk de fra flaske, men det neste tømte jeg melka opp i drikkekar og hjalp kalvene til smokkene. Neste mål skjønte de hva de skulle selv! Stolt matmor ja :-)


Så er det de nest yngste, tvillinger det også, pluss to til, de står i hver sin lille kalvebinge og drikker melk fra bøtter. Enkelt og greit, de fikser det selv. Så får de ørlite høy og kalvemusli for å venne seg til det.

Resten av kalvene er fordelt på tre store binger, og melka får de i en renne som vi heller oppi med bøtter. Og her er det ikke bare bare altså, de skal stikke hodet gjennom åpninger på innredningsfronten. Da står de en og en på rekke og rad som de voksne en liten stund.
Det er tydelig enkelt å forstå at de skal komme ha hodet igjennom åpningene, men det er ikke alle som er like smarte på å finne seg en ledig åpning. Her er det mange som bare leter til de finner en ledig plass(smarte..), mens noen få står å dytter på sine venner for å komme til, bare presser seg fram uten at det hjelper stort.
Da må jeg hjelpe til, og det er her jeg får satt tålmodigheten på prøve ( det går bra altså, jeg klarer meg ). ;o) Enkelte av dem forstår ikke hva de skal gjøre, og jeg må lokke og lure, og det blir selvsagt i orden til slutt, alle får, men for et jag, jeg må jo skynde meg så de andre ikke blir utålmodige og går fra plassen sin, for da er det jo bare å starte med et nytt kalvekaos!

Disse får både kalvemusli og høy etter melken, de begynner å bli så store at de eter ordentlig av tørrfóret også, ikke i store mengder nei, men det er en begynnelse.


GOD HELG FOLKENS!
Mona

2 kommentarer:

t.noer sa...

Skjønner at du er en stolt (og tålmodig) matmor!
Ha en fin helg :)
Klem

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Det kjennes ikke alltid som tålmodigheten er særlig å skryte av i denne settingen, men jeg kan jo ikke tillate meg å bli sint på de små. Så da så...