torsdag 26. juni 2008

Litt hesteprat

Jeg var stolt i går. Jeg salte opp og red Tupsi ut fra gården og ned og ut strandveien og hjem igjen. Det var første skikkelige ridetur uten annen hest som selskap. Og det gikk så bra!
Stranda var et bevisst valg, fordi Tupsi har vært der ofte, og "spøkelsene" på den strekningen er jaget vekk ;-) Det var en plass i begynnelsen av strandveien at to store dammer var tett sammen i veien, samt at det renner en bekk under veien der. Der mente Tupsi at vi måtte passe oss, jeg tror hun så for seg at det kunne hoppe opp et par alligatorer og ta oss. Så hun var svært skeptisk og vi akkederte en stund, uten dramatikk.
Og så bestemte hun seg, og gikk midt i mellom med spent hals og nesen vendt ned mot alligatorene! Vi listet oss forbi, lett på tå, men ingenting skjedde.
Resten av turen var behagelig, det blåste skikkelig opp, og jeg tenkte at nå blir det vel action, men Tupsi taklet det mye bedre enn Nøkletroll bruker å gjøre. Han ser løver i buskene hele tiden hvis det blåser.

Men det kan være meg også, sannsynligvis er det det, for jeg har lært mye om meg selv og ridningen min takket være Tupsi, eller egentlig Leif da, som tipset oss om Anki og sentrert ridning. For nå klarer jeg å la være å fokusere så mye på hva hesten gjør og ikke gjør, men fokuserer på meg og hvordan jeg sitter, om jeg er spent som en stålfjær, eller om jeg slapper av. Jeg fokuserer på at jeg skal være myk og rolig i kroppen, med dyp pust, og på Tupsi virker det meget bra.

Et eksempel er flere ganger på turen i går, så løftet Tupsi hodet og spente seg og lyttet, det var et tre som knirket i vinden, det var en fugl som fløy opp osv. Jeg tenkte på meg selv, satte meg med rolige "sykkelbevegelser", og så laget jeg en sukkelyd, pustet tungt ut. Ørene til Tupsi ble vent bak, mot meg, og så falt hodet ned igjen, og hun slappet av.

Ellers var Guri så snill å bød frem at jeg kunne låne en "built-up" pad av henne. En pad er, for uinvidde, et tykt salunderlag for westernsaler. Denne er "built-up" over skuldrene og løfter salen litt foran. Og jeg prøvde den under lærsalen, og det funket! Så "built-up" pad er bestilt.

Alt dette om å fokusere på seg selv for roe dyrene er jo egentlig ikke noe nytt, og det er det samme fra bakken også, både med hund og hest. Å gjespe til urolige hunder er effektivt. Jeg blir nesten irritert på meg selv, at jeg ikke har klart å se det selv, i fra et hesteryggperspektiv mener jeg. Det vil si, jeg har jo visst det, men ikke klart fokusert nok på detaljene, som er nøkkelen. Det er forskjell på å være tilsynelatende avslappet, og å være avslappet, du kan lure mennesker(og deg selv) men ikke dyr.

Ellen fortalte noe rørende i går kveld. Katja vrinsker til henne og møter henne når hun kommer om morgenen, og hun vrinsker og roper etter henne når hun drar. Hvordan skal vi klare å selge Katja når Ellen blir for stor?

Mona

6 kommentarer:

Litt om alt sa...

Høres ut som litt av en jungel med alligatorer og løver i vann og busker! Du er flink som er så bevisst med reaksjonsmønsteret ditt, og de sier jo at øvelse gjør mester. Bare det å faktisk klare å slappe av i steden for å bli anspent er utrolig bra gjort.

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Takk takk, jeg øver ja, og det er lett å glemme seg :-)

ellinor sa...

Jag får nästan lust att börja rida jag med:) Och det är märkligt för jag är ju egentligen lite rädd för stora hästar.. men du beskriver allt på ett sätt så man får verkligen lust att prova:)

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Begynn å ri da vel, det anbefales. Og mange store hester er trygge og stabile. Og det er gjerne dem man begynner å lære seg på ;-)

Ridning er bra for, rygg og skjelett, muskulatur, for psyke og selvtillit og mye mer.

Anonym sa...

Artig og koselig lesestoff :-)

-Bjørnar

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Takk lillebror :-)

Håper dere har det bra alle sammen!

Klem