mandag 23. mars 2009

Mobbing er et mye større problem enn rus og familieproblemer

Ja hva skal jeg si? Jeg får avmaktsfølelse. Blir lei meg. Men ikke overrasket.

Og jeg tenker at vi har i årevis nå, lært at mobberne sliter de også, og vi må sette oss inn i deres problemer. Og selvfølgelig, det skal vi! Mobberne skal ha hjelp, de skal ha inidividuelt tilpasset hjelp til å lære seg et adferdsmønster som gjør at de rustes til å bli godt likt. Også fremover i livet. I grunnskolealder trenger ikke ledermobberne annet enn et par venner(feil ord, et par stykker) som ser opp til dem, eller er redd dem. Og de medsammensvorne trenger bare tilhørighet. Ikke bare bare det da, selvsagt.

Men all denne fokusen på barn/undom som sliter med seg selv, har tatt mye oppmerksomhet vekk fra hva det gjør med de som utsettes for mobbing.

ALLE BARN HAR RETT TIL EN TRYGG SKOLEHVERDAG. For det er ikke til å legge skjul på at skolen og skoleveien er et mareritt for mange barn. Det er et sosialt nederlag, det er frykt. Det stjeler selvtillitt. Det skaper hat. Sikkert med mye mer.

Og hvem har ansvaret? Mobberne?

Nei selvfølgelig ikke. ALLE barn stues sammen i en skolegård, underbemannet sådan. Mobberne ser alltid sitt snitt til å ivareta sin sosiale skolegårdsrang når læreren har ryggen til, og det vet vi, men lukker øynene for det.

Trygghet og trivsel er nøkkelordet for all læring, men er det sånn på skolene i Norge? For de fleste elever kanskje, de som har høy nok status til å gå i fred, utstråler nok sikkerhet, er flink nok på det som "betyr" noe, fotball f.eks. osv. Men den sosiale rangen kommer vi ikke utenom, det streves mest etter den. Og er det greit så lenge de fleste trives og er trygge? NEI er mitt klare svar, det er ikke godt nok.

Og dette er det ikke umulig å gjøre noe med, nok ressurser i skolene er nøkkelen. Det er bare å ta grepet. Og vi kan og vet nok om hvordan og når mobbing foregår, så hva venter vi med?

Som voksen har jeg skyldfølelse jeg, jeg føler at jeg indirekte mobber, fordi jeg ikke mer aktivt gjør noe.

Samfunnet sender, med åpne øyne, et stort antall barn til gribber hver dag... (og gribber prøver bare å redde seg selv de også...)

Skulle ønske alle som har fått skolegangen ødelagt p.g.a. mobbing gjennom de siste tiår hadde funnet sammen og sendt et erstatningskrav til staten. Da hadde kostnadene kommet frem i tall, og utfordret budsjetter. Da kanskje det hadde blitt gjort noe. For de voksne lukker aldri øynene hvis budsjetter sprekker skikkelig...

http://www.dagbladet.no/2009/03/22/nyheter/innenriks/mobbing/undersokelse/5414179/

Mona

Henger på en link til et tidligere blogginnlegg:

http://groeggengardsliv.blogspot.com/2009/02/gjr-som-jeg-sier-og-ikke-som-jeg-gjr.html

4 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Ellinor sa...

Kan inte säga annat än att jag är så enig med allt du skriver.
Såg här om dagen på nyheterna att ennu flera mindre skolor skall läggas ner runt om i sverige.. Barnen skall forslas till de större skolorna, med ennu mindre möjlighet till en trygg och översiktlig miljö.
Man blir häpen över hur lätt det är för politiker att centralicera till varje pris då de tror de kan spara någon liten krona..
Nästa inslag på nyheterna handlade om de svenska politikernas vederlag från EU då de avgår ... miljoner hit och miljoner dit .. man blir både arg och modlös av kontrasterna ..

Anonym sa...

Mobbing er et sårt tema og et viktig tema.
Plutselig fikk vi det midt i fleisen...og frøkena går i 4. klasse. Hun er ikke blant de tøffe i klassen som får lov å "reke gatelangs" etter skoletid. Hun er ei jente som liker å være hjemme eller emd veninner og gjerne leke med dukker. Hun er ikke noe typisk mobbeoffer vil jeg si. Men det har aldri vært populært å være skoleflink...og følge regler. klassekontaktene har tatt fatt i saken, og det viser seg jo at det er flere som er uttafor og/eller plaget....venter spent på fortsettelsen. jenta vår har enda bra med selvtillit, men den varer ikke lenge om man blir plaget.
Vi går på tå hev.

Godt innlegg!

Ha en god dag:)

Trultemor

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Hei Trultemor, og takk for kommentar. Jeg håper det går bra med jenta deres. Og ta det opp i skolen i hvertfall.
Jeg er veldig vár på utriveligheter blandt barn, det er bare så vondt og ødeleggende, og det engasjerer veldig.

Ha en fin dag du også!